Nieuwe gat in de markt voor investeerders: Het leveren van DaaS producten

Het leveren van refurbished hardware wordt steeds populairder in Nederland en Europa. Tweedehands laptops, smartphones of Ipads met een serieuze korting wordt steeds populairder in Nederland om aan te schaffen. Maar hoe werkt deze dienstverlening? En hoe heet deze afkorting DaaS precies? Wij leggen het in dit artikel voor jou uit.

Wat is DaaS?

Eenvoudig gezegd omvat DaaS (device as a service) het aanbieden van smartphones, pc’s en andere mobiele computerapparatuur als een betaalde dienst. Het enige wat eindgebruikers nodig hebben is een internetverbinding! Volgens Techrepublic nemen leveranciers bij DaaS desktop-pc’s, laptops en andere apparaten en passen ze die vooraf aan met beveiligings- en productiviteit toepassingen. Ze voegen ook diensten met toegevoegde waarde toe om de apparaten klaar te maken voor zakelijke of particuliere klanten. In tegenstelling tot vroeger, toen apparaten rechtstreeks door bedrijven werden gekocht, worden de apparaten nu betaald volgens een consumptiemodel. Hoewel het op een lease lijkt, gaat het bij DaaS meer om de diensten die aan apparaten zijn gekoppeld dan om de apparaten zelf.

Door de hardware, software en het beheer van de apparatuur uit te besteden aan externe leveranciers, verlicht DaaS de IT-behoeften van een bedrijf door middel van m-files. Met een abonnement op een DaaS-provider kan een organisatie fysieke apparaten naar behoefte opschalen of afschalen. Bovendien kan de organisatie vaker en sneller updaten naar nieuwere hardware.

Bij DaaS worden meer apparaten aangeboden, elk met beheerdiensten voor de levenscyclus van de hardware, zoals back-ups, beveiliging, back-up van activa en verwijdering aan het einde van de levensduur.

Voordelen van DaaS

Volgens Tech Target biedt DaaS verschillende voordelen, vooral voor kleinere startende IT-organisaties. Deze voordelen omvatten:

1.Voor leveranciers, de mogelijkheid om refurbished apparaten te verkopen, waardoor de ROI toeneemt.

2. De mogelijkheid om apparaten naar behoefte op te schalen.

3. Verplaats de kosten van kapitaaluitgaven naar operationele uitgaven, waardoor organisaties zich kunnen richten op belangrijke processen zoals hardware vernieuwing

4. Vermindert de werkdruk op IT-personeel om apparaten te configureren

5. Automatisch beheer van patches en updates.

Het concept van DaaS is ook perfect voor het inzetten van refurbished hardware. Refurbished hardware is gebruikte hardware die na een grondige inspectie en upgrade opnieuw wordt ingezet.

Dit kan in verschillende situaties interessant zijn:

1. Als je tijdelijk hardware nodig hebt: voor tijdelijke extra capaciteit is het niet altijd nodig om de nieuwste hardware aan te schaffen. Refurbished hardware is dan een uitstekende optie.

2. Als u niet de nieuwste hardware nodig heeft: voor veel eenvoudige taken, zoals administratie, is geen geavanceerde hardware nodig. Refurbished hardware is dan een goedkoop alternatief.

3. Als overbrugging naar een nieuw model: wacht je op de release van een nieuw model maar voldoet de oude hardware niet meer helemaal? Dan is refurbished hardware ideaal als overbrugging.

4. Als onderdeel van je MVO-strategie: hergebruik van gebruikte hardware (circulaire IT) is een waardevolle manier om bij te dragen aan je MVO-ambities (maatschappelijk verantwoord ondernemen).

Gerelateerde berichten