Waarom ‘De Intelligente Belegger’ van Benjamin Graham een must-read is

Benjamin Graham is een van de meest gerespecteerde beleggers in de geschiedenis. Zijn boek, The Intelligent Investor, is door niemand minder dan Warren Buffett zelf “het beste beleggingsboek ooit geschreven” genoemd. En het is gemakkelijk te zien waarom. De ideeën die erin staan zijn tijdloos en essentieel voor iedereen die op lange termijn financieel succes wil bereiken. Dit artikel zal uitleggen wat Benjamin Grahams geschrift zo goed maakt – en hoe je zijn methoden op je eigen leven kunt toepassen!

Een must-read boek

Een van de belangrijkste dingen die The Intelligent Investor zo geweldig maken is de nadruk op lange termijn beleggen. Benjamin Graham geloofde dat de beste manier om geld te verdienen op de aandelenmarkt was om goede bedrijven te kopen en ze voor de lange termijn vast te houden. Hij wist dat de meeste korte-termijn schommelingen in de aandelenprijzen slechts ruis zijn – en dat op lange termijn goede bedrijven de neiging hebben in waarde te stijgen.

Natuurlijk betekent dit niet dat je een aandeel nooit moet verkopen! Benjamin Graham erkende dat er momenten zijn waarop het verstandig is winst te nemen en op iets anders over te gaan. Maar hij pleitte altijd voor een buy-and-hold benadering waar mogelijk.

Onzekerheid en beleggen

Naast zijn aandacht voor beleggen op lange termijn, legde Benjamin Graham waarom het zo belangrijk is dat je zo weinig mogelijk investeert in speculatieve, onzekere beleggingen. Hij wees erop dat zelfs als een onzekere belegging een tijdlang goed presteert, de werkelijke waarde ervan uiteindelijk toch duidelijk zal worden. Als je in iets zonder echt nut of inherente waarde gekocht hebt, dan is je geld waarschijnlijk snel weer weg – hoeveel aandacht de media er op het moment ook aan geven!

Deze ideeën zijn maar twee van de vele lessen die in The Intelligent Investor staan. Maar ze zijn voldoende om Benjamin Graham’s deskundigheid als belegger en leraar aan te tonen.

Gerelateerde berichten