Is investeren in kunst een goed idee?

Kunst kan een krachtige investering zijn, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Als je kunst als investering wilt kopen, zijn hier een paar dingen om in gedachten te houden:

Is kunst wat waard?

De eerste vraag die de meeste mensen stellen is of kunst überhaupt iets waard is. Het antwoord is ja en nee. Er zijn vele factoren die tot de waarde van een willekeurig kunstwerk bijdragen – zoals de leeftijd, zeldzaamheid, herkomst (of geschiedenis), conditie of schoonheid – en niemand die niet op dit gebied geschoold is kan weten welke factor het ene stuk voor € 5 miljoen doet verkopen en het andere voor € 500. Maar wat we wel weten is dat werken van kunstenaars als Andy Warhol de laatste tien jaar dramatisch in waarde gestegen zijn. Dus , ga er niet van uit dat kunst waardeloos is, of dat er niet in geïnvesteerd moet worden.

Hoe is de markt?

Je moet ook rekening houden met de volatiliteit van de markt voordat je een investering doet. Net als andere verzamelobjecten kan het jaren duren voor kunstwerken verkocht zijn. Tijdens een economische neergang kan dit gebrek aan liquiditeit je opzadelen met een duur stuk dat nooit verkocht zal worden. Probeer zo mogelijk de wateren uit door een klein werk te kopen in plaats van meteen in grootschalige investeringen te duiken die je uiteindelijk duizenden kunnen kosten als ze niet snel verkopen.

Ook worden veel werken geprijsd naar hun herkomst (of geschiedenis) en conditie (zie boven). Sommige beschadigde stukken kunnen nog iets waard zijn; andere zijn misschien alleen waard wat het je zou kosten ze te restaureren. Het beste advies is om je huiswerk te doen en een deskundige te raadplegen voor je een beslissing neemt.

Bedenk tenslotte dat kunst een persoonlijke investering is. Je moet het werk mooi vinden, niet alleen omdat je denkt dat het geld zal opbrengen. Je zult er tenslotte lange tijd mee leven – of er tenminste naar kijken -.

Conclusie: doen of niet?

Dus, moet je in kunst investeren? Het antwoord is ja, maar alleen als je je onderzoek doet en je op je gemak voelt met de risico’s die aan dit soort investeringen verbonden zijn. Vergeet niet te kopen wat je mooi vindt, en wees niet bang om vragen te stellen! Een ervaren kunstadviseur kan je door het proces loodsen en gedegen advies geven.

Bedankt voor het lezen!

Gerelateerde berichten